Skip to content Skip to navigation

SÄHKÖAUTO: nykyisyyttä vai tulevaisuutta?

AJATUKSIA FIATISTA
Fiat uskoo sähköauton tulevaisuuteen ja aikoo laskea Fiatin keskimääräiset CO2-päästöt tien varrella huomattavasti nollaan. Siksi Fiat esitteli Geneven autonäyttelyssä uuden Fiat Centoventin – sähkökäyttöisen konseptiauton, joka muistuttaa kompaktimpien crossoverien suunnittelusta ja luo perustan tulevaisuuden autolle. Ajoneuvo, joka keskittyy sähköiseen ja kestävään liikkuvuuteen ilman päästöjä. Suunnittelun keskeinen piirre on alusta, joka mahdollistaa useiden akkujen sijoittamisen. Jokainen pakkaus tarjoaa 62 mailia, ja jopa 310 mailia saavutettavissa modulaarisen järjestelmän kautta.

Fiatin sähköinen tulevaisuus ei liity pelkästään Fiat Centoventiin, vaan ennen kaikkea se alkaa uudesta Fiat 500 -sähkömoottorista, joka debytoi maaliskuussa 2020. Tämä malli toimii pelkällä akulla ja siirtyy bensiini- ja dieselmoottoreista.

MATKALLA KOHTI SÄHKÖÄ

Kun puhumme sähköautoista, puhumme yleensä myös tulevaisuudesta. Itse asiassa monet maat näyttävät uskovan yhä enemmän tämäntyyppisten autojen etuihin ja ottavat käyttöön kannustinohjelmia sähköautojen ostamiseksi. Sähköauto on yksi autoteollisuuden tärkeimmistä trendeistä, keskeinen komponentti, joka herättää kaikkien kiinnostuksen.
Mutta mikä on sähköauto ja miksi se on niin tärkeä?
Sähköauto on yksinkertaisesti auto, joka käyttää sähköä lataamalla, ei bensiiniä tai muita autoissa tavallisesti käytettyjä polttoaineita. Toisin kuin hybridiautot, sähköautoilla ei ole saastuttavaa vaikutusta. Jopa moottorin ääni puuttuu, mutta valmistajille on asetettu velvoite varustaa sähköautot äänisyntetisaattoreilla, jotka varoittavat jalankulkijoita niiden saapumisesta.
Sähköautosta käytetään myös lyhennettä BEV (Battery Electric Vehicle), koska autoa tankataan lataamalla akkuja sähköverkosta tai muista jakelujärjestelmistä saatavalla sähköllä. Lataus voi tapahtua eri puolilla maata sijaitsevilla latausasemilla tai kodin sähköpistorasiasta.
Sähköauton lataaminen on helppoa ja se voidaan suorittaa missä tahansa, missä on pistorasia tai latausasema. Yleisiä latausasemia on myös huoltoasemilla, pysäköintialueilla, ravintoloissa, hotelleissa ja muissa paikoissa.
Sähköajoneuvojen latausajat vaihtelevat suuresti riippuen lataustyypistä, tehosta ja akun kapasiteetista.

SÄHKÖAUTOT: PAREMPI SINULLE JA YMPÄRISTÖLLE

Sähköautot tarjoavat useita etuja, sekä henkilökohtaisia että ympäristöllisiä, erityisesti käytännön kannalta. Alla yritämme tehdä niistä yhteenvedon muutamassa vaiheessa.

1. Vapaa pääsy rajoitetuille liikennealueille.
Saastuttamattomana ajoneuvona sähköautot voivat kulkea joihinkin kaupunkien keskustoihin ilmaiseksi.
2. Pienemmät polttoainekustannukset
Sähkölataus on paljon halvempaa kuin mikään muu polttoaine, mikä on jopa kolme kertaa vähemmän kuin muut polttoaineet.
3. Ajon helppous
Sähköauto sopii erinomaisesti kaupunkiajoon ja tarjoaa sinulle nestemäisen kiihtyvyyden.
4. Mukavuus
Sähköauto ei tuota lähes mitään melua ja tarjoaa rentouttavan ympäristön, mikä vähentää merkittävästi ajon stressiä.
5. Huolto
Sähköautojen mekaniikka moottorista vaihteistoon on paljon yksinkertaisempaa kuin perinteisessä autossa, koska siinä on vähemmän komponentteja ja vähemmän täytettäviä nesteitä. Regeneratiivisen jarrutuksen ansiosta jopa jarruja käytetään vähemmän kuin perinteisissä autoissa.

KUSTANNUKSET JA LATAUSAIKA

Sähköautojen akkujen latausaika vaihtelee riippuen akkutyypistä ja siitä, miten se on kytketty verkkovirtaan.
Yksi sähköautoista kiinnostuneiden autonvalmistajien suurimmista haasteista on toimintamatkan ja nopean latauksen mahdollistavien akkujen tutkimus ja kehitys. Nykyaikaisten sähköautojen akut, enimmäkseen litium (Li) akut, ovat melko kestäviä.
Julkisen latauksen voi tehdä latausasemien kautta tai jos haluat ladata kotoa, se voidaan tehdä joko suoraan pistorasiasta tulevalla johdolla tai asennetun latausseinäkotelon kautta, jolloin kulut menevät sähkölaskullesi. Ladattava hybridiajoneuvo voi kulkea keskimäärin noin 15 mailia puolentoista tunnin latauksella ja olla täydellä teholla kahdeksan tunnin latauksen jälkeen.

LATAUS KÄYTTÄJÄSI

Yleensä sähköauton latausajat riippuvat niiden kapasiteetista. Ja ennen kaikkea latauksen teho (kW) ja autolaturin enimmäisteho.
Yksinkertaisin ja yleisin tapa ladata sähköauto on kytkeä se normaaliin verkkovirtaan, mutta nopeampien lataustapojen saamiseksi sähköauton omistaja tarvitsee pääsyn seinälaatikoihin ja latauspisteisiin.
Wallboxilla tarkoitetaan mahdollisuutta asentaa kotiin tai työpaikalle laite, joka pystyy lataamaan auton nopeasti.
Pikalatausasemat sijaitsevat kaupungin strategisissa paikoissa, kaupungin keskustassa tai lähellä nähtävyyksiä ja ostoskeskuksia. Niiden teho on erittäin korkea, 50 - 150 kW.
Sähköajoneuvoja voidaan ladata yleisissä tiloissa vaihtovirralla (moodit 2 ja 3) tai tasavirralla (tila 4). Mode 2 -kaapeli toimitetaan yleensä sähköajoneuvon mukana, ja sitä voidaan käyttää joihinkin julkisiin latauspisteisiin.
Sähköauton latausaikaa ei ole ennalta määrätty. Se voi kestää puoli tuntia tai jopa 12 tuntia riippuen ajoneuvon akun kWh:sta ja riippuu myös latauspisteen ja autolaturin tehosta. Latausaikoihin vaikuttavat myös ulkoisen ympäristön lämpötila ja akun tila/vauriotaso. On mahdollista, että latausnopeus ei ole aina vakio ajan myötä: kun noin 80 %:n kynnys on saavutettu, latausteho voi laskea.

TULEVAISUUS ON LÄHEMMÄSSÄ

Fiatin tulevaisuus on yhä enemmän sähköistä. Todellakin, sähköistää. Vuosi 2020 tulee olemaan Fiatin käännekohta. Alkuperäisen italialaisen kaupunkiauton päästötön variantti aloittaa Fiat-brändin uuden luvun. Yhtiö ilmoitti äskettäin jatkavansa solidaarisuussopimuksia vuoden 2019 loppuun saakka uuden auton tuotantolinjojen valmistelemiseksi.
Uusi sähkökäyttöinen Fiat 500 debytoi vuonna 2020. Se on täysin uusi malli, joka toimii vain akkuvirralla eikä käytä perinteisiä bensiini- ja dieselmoottoreita. Sähkökäyttöinen Fiat 500 valmistetaan Mirafiorin tehtaalla Torinossa ja se varustetaan Samsungin kanssa kehitetyillä akuilla.

Fiat GOe LIVE
Fiat GOe LIVE

Tutustu kaikkiin sähköauton etuihin Fiat GOe LIVE -sovelluksella, seuraa minkä tahansa auton ajokäyttäytymistä ja vertaa sitä uuteen Fiat 500:een. Arvioi jokaisen matkan hinta ja selvitä kokonaissäästöt, joita voit saada uudella Fiat 500:lla .

New 500

Ikoni, joka on inspiroinut muutosta vuodesta 1957, on nyt valmis viemään sinut seuraavalle vuosikymmenelle ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta.
DISCOVER MORE
Fiat Answers

Fiat vastauksia

Katso kaikki Fiatin luomat videopillerit poistaaksesi kaikki sähköä koskevat epäilykset.
LÖYDÄ LISÄÄ
Fiat electric hub

Fiat sähkönapa

Selvitä, mitä sähkökäyttö tarkoittaa, selvitä kaikki epäilyksesi ja selvitä niihin liittyvät edut ja taloudelliset kannustimet.
LÖYDÄ LISÄÄ