Skip to content Skip to navigation

Sähköautoilu

Tällä sivulla autamme sinua siirtymään sähköautoiluun.
Täyssähköinen Fiat 500e yhdistää ikonisen muotoiluklassikon ja uusimman akku- ja liitäntäteknologian. Tutustu sähköautoilun tarjoamiin moniin etuihin!

Täyssähköinen Fiat 500e

Täyssähköinen Fiat 500e on saatavana joko hatchback tai avokattoisena mallina, ja valittavissasi on kaksi moottoriversiota. Se on suunniteltu elämäntyyliäsi ajatellen - minne ikinä se sinut viekin.

Löydä lisää

Toimintamatka ja akun lataus

Kuinka kauan lataus kestää? Kuinka kauan sähköautoni lataaminen kestää? Mistä löydän latausasemia? Näihin yksinkertaisiin kysymyksiin saat vastauksen näitä asioita käsittelevässä osiossa.

Löydä lisää

Sähköautoilu ja auton huolto

Luokkansa parhaat ominaisuudet ja uusin teknologia ovat sähköautojen ydin, joka muuttaa käsitystämme liikkumisesta.
Tutustu sähköautoiluun ja sen huollon etuihin.
Löydä lisää

Noudattamalla taloudellisia ajokäytäntöjä, kuten keskinopeuden ja kiihtyvyyden vähentämistä, voit vähentää sähkönkulutustasi.

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Onko sähköauton käyttökulut alhaisemmat kuin polttomoottoriauton?

Sähköautolla ajaminen on lähtökohtaisesti edullisempaa kuin bensiini- tai dieselautolla. Tämä edellyttää kuitenkin auton lataamista julkisten pikalatauspisteiden sijaan mahdollisimman paljon kotilatauksena.

2. Onko sähköauton ylläpito ja huolto kalliimpaa?

Sähköauton mekaniikka on paljon yksinkertaisempi kuin polttomoottoriauton, koska siinä on vähemmän liikkuvia osia ja vähemmän nesteitä, joita on täytettävä tai vaihdettava huollon yhteydessä. Regeneratiivisen jarrutuksen ansiosta myös jarruja käytetään harvemmin kuin perinteisissä autoissa, joten ne kestävät kauemmin.

3. Voiko sähköautolla ajaa päästörajoitetuilla alueilla?

Monissa kaupungeissa on käytössä tai tulossa käyttöön liikennerajoituksia, jotka estävät polttomoottoriautolla ajamisen tietyillä alueilla. Sähköautot on pääsääntöisesti vapautettu tällaisista rajoituksista, koska niiden pakokaasupäästöt ovat olemattomat. On kuitenkin tärkeää tarkistaa paikallisen järjestelyiden yksityiskohdat, sillä vapautus saattaa edellyttää sähköauton rekisteröintiä ja joissakin tapauksissa pienen kertamaksun maksamista.

4. Onko sähköautolla vaikeampi ajaa?

Päinvastoin! Sähköauto on täydellinen kaupunkiajoon. Regeneratiivisen jarrutustoiminnon avulla voit ajaa melkein yhdellä jalalla, ja saat välittömän kiihdytyksen tuomaa piristystä.

5. Miten voin ladata sähköautoa kotona?

Kotona autoa voidaan ladata kahdella tapaa: joko kotitalouspistorasiasta (Mode 2) tai latauslaitteella (Mode 3). Lähtökohtaisesti suosittelemme käyttämään auton lataamisen kotona latauslaitetta, sillä sen kanssa lataaminen sujuu nopeammin kuin kotitalouspistorasiasta. Tavallista pistorasiaa ei ole suunniteltu käytettäväksi pitkäaikaiseen kuormitukseen, joten tulipaloriski on tällöin suurempi. Pitkää jatkojohtoa ei saa missään nimessä käyttää sähköauton pitkäaikaiseen lataukseen. Täyssähköauton lataaminen kotitalouspistorasiasta (Mode 2) ei kannata myöskään siksi, että akun lataaminen täyteen kestää todella kauan, jopa yli vuorokauden. Mode 3 -tyyppinen seinään asennettava latauslaite on suunniteltu sähköautojen lataamiseen. Latauslaitteen asentaa sähkömies, joka varmistaa sähköliitäntöjen turvallisuuden. Mode 3 -lataus onnistuu myös punaisesta voimavirtapistorasiasta, johon voidaan kytkeä yhteensopiva latauslaite.

6. Ja minkälaisia latausvaihtoehtoja minulla on tienpäällä?

Sähköauton lataaminen muualla kuin kotona eroaa melko paljon siitä, millaista se on omalla latauslaitteella. Useimmissa tapauksissa julkisten latauslaitteiden käyttäminen on maksullista ja vaatii jonkinlaista tunnistautumista esimerkiksi lataussovelluksen tai RFID-tunnuksen avulla latauksen aloittamiseksi. Latauslaitetyyppejä on myös useampia. Julkisissa latauspisteissä on asiointilatureiksikin kutsuttuja Mode 3 -tyyppisiä hidaslatureita, joissa käytetään omaa Mode 3 -latauskaapelia. Lisäksi olemassa on pika- ja suurteholatureita (Mode 4), jotka mahdollistavat sähköautoille pidempien matkojen ajamisen. Pikalataaminen on nimensä mukaisesti vauhdikkain tapa ladata sähköauton akku. Pikalaturilla mahdollisimman nopean pysähdyksen ja joutuisan matkanteon edistämiseksi akkua ei kannata ladata aivan täyteen asti. Auto kannattaa ladata pikalaturilla vain 80 prosentin varaustasoon, sillä se vie vain noin 30 minuuttia. Viimeisen 20 prosentin lataaminen vie vielä ylimääräiset 45 minuuttia. Kaiken lisäksi lyhyemmällä stopilla latauksen hinta on yleensä myös pienempi.

7. Kuinka pitkälle voin ajaa Fiat 500e -sähköautolla täydellä akulla?

Fiat 500e sähköauto on saatavilla kahdella voimalinjalla: - 23,8 kWh akun ja 70 kW:n sähkömoottorin yhdistelmä, jonka toimintamatka on jopa 190 km* - 42 kWH akun ja 87 kW:n sähkömoottorin yhdistelmä, jonka toimintamatka on jopa 320 km*  *Toimintamatka on määritelty WLTP-mittaustavan mukaisesti. Auton kulutukseen ja toimintamatkaan sähköllä vaikuttavat muun muassa kuljettajan ajotapa, ajonopeus, lämpötila, keli- ja ajo-olosuhteet sekä auton kuormaus.