Skip to content Skip to navigation

Tarina unelmien ohjaamana

Oletko valmis aikamatkalle historiassamme? Vedä kohdistinta aikajanalla, valitse päivämäärä ja löydä ikonisimmat hetket Fiatin viimeisten 120 vuoden historiasta.

1899

Joukko torinolaisia liikemiehiä ja ammattilaisia yhdistävät voimansa toteuttaakseen yhteisen unelman: italialaisen autotehtaan, joka voisi tarjota "demokraattista liikkuvuutta". 11. heinäkuuta 1899 Torinossa, Fiat: Fabbrica Italiana Automobili Torino (Italian Automobile Company Turin) perustettiin. Samana vuonna tuotanto alkoi virallisesti, kun ensimmäinen Fiat-merkkinen auto, Fiat 3½ hv, julkaistiin.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1903

Vuonna 1903 yrityksen tulos oli puolikäsiteollisesta tuotantolinjasta huolimatta riittävän hyvä nostamaan osakepääoman 800 000 liiraan, mikä oli aika merkittävä luku.
Toimitusjohtajaksi vuonna 1902 nimitetty Agnelli päätti yhdessä muun johdon kanssa listata torinolaisen tuotantoyhtiön pörssiin.

1910

Vuonna 1910 Fiat lisäsi tarjontaansa lanseeraamalla Fiat “Tipon”.
Standardoitujen komponenttien käyttö mahdollisti kustannusten ja tuotannon järkeistämisen, jolloin luotiin auto, joka oli sekä luotettava että kaikkien saatavilla.
Nämä ominaisuudet tekivät Fiat Tiposta niin menestyneen, että vuosien varrella autosta valmistettiin säännöllisesti päivitettyjä versioita, 1:stä 6:een, moottoritilavuuden mukaan.These features made the Fiat Tipo so successful that, over the years, updated versions of the car were regularly produced, from 1 to 6, in order of their engine capacity.

1911

Fiatin 8 ja 12 hv osallistuvat ensimmäiseen urheilukilpailuunsa. Yhtiö ymmärsi jo varhain, kuinka tärkeää on käyttää moottoriurheilua uusien teknologioiden vertailukohtana, ennen kuin se otettiin käyttöön tuotantolinjalla. Vuonna 1911 Fiat S61 voitti Grand Prix of America -kilpailun, kun taas vuonna 1924 luotiin nopea Fiat SB4 Eldridge.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1912

Fiat “Zero”, joka tunnetaan myös nimellä Fiat 12/15 HP, oli utilitaristisen Fiat-autovalikoiman edelläkävijä.
Nuoren Pininfarinan avulla suunnitellun katseenvangitsijakorin alla autossa oli hyvin yksinkertainen, vankka ja luotettava mekaaninen rakenne, ja sitä tarjottiin Torpedo-versiossa vain 8 000 liiralla, mikä on todellinen mukavuusennätys. ajat.
Laatu, tyyli ja saavutettavuus ovat syyt sen menestykseen, minkä ansiosta Fiat tuotti yli 2 000 esimerkkiä pelkästään vuosina 1912-1915.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1916

Lingoton tehtaan rakentaminen aloitettiin. Giacomo Mattè Truccon suunnittelema se ilmensi Italian kunnianhimoista innovaatio- ja teollistumishalua ja oli tuolloin yksi tärkeimmistä eurooppalaisen teollisuusarkkitehtuurin esimerkkejä. Tehdas vihittiin käyttöön 22. toukokuuta 1923 Italian kuninkaan Viktor Emmanuel III:n läsnä ollessa.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1932

Huhtikuussa pidetyssä Milanon autonäyttelyssä ensimmäistä kertaa esillä oleva Fiat 508 Balilla, aikansa vallankumouksellinen ajoneuvo, oli välitön menestys. Ensimmäinen Balilla oli nelipaikkainen sedan, jonka runko oli puusta ja raudasta ja joka pystyi kulkemaan jopa 80 km/h ja maksoi vain 10 800 liiraa. Se oli yksi Italian suosituimmista autoista, jota ihmiset ja lehdistö rakastivat yhtä lailla.

fiat

fiat

fiat

1936

Vuonna 1936 syntyi Fiat 500 A Topolino (kirjaimellisesti "pieni hiiri" ja italialainen nimi Disneyn Mikki Hiirelle). Se oli tuolloin maailman pienin massatuotantoauto. Talousautojen alan esi-isänä pidetty se tuotettiin vastaamaan talouskriisiin, joka iski Italiaan heti toisen maailmansodan alkamisen jälkeen. Se sai sopivan nimen "Topolino" sen pienen koon ja muodon vuoksi.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1939

Mirafiori ei ole vain Fiatin teollinen pääkonttori Torinossa, vaan se on myös Euroopan vanhin vielä tuotannossa oleva tehdas. Se avattiin 15. toukokuuta 1939 lisätäkseen pienempitehoisten moottorimallien tuotantoa, jotka voisivat tarjota liikkuvuutta kaikille edulliseen hintaan. Toisen maailmansodan päätyttyä tehtaan autotuotanto vahvistui todella, kun 500 A:n toinen sarja lanseerattiin ja Fiat 1100 -tuotantolinjat siirrettiin.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1947

Fiat 1100 S oli harvinainen jalokivi, sillä sitä valmistettiin vain muutama sata yksikköä. Tähän urheilulliseen sedanin hienostuneella mekaanisella toiminnalla tehdyt investoinnit eivät maksaneet hitaasti. Vuoden 1947 1000 Migliassa neljä 1000 S "Berlinetta's" sijoittui kaikki kymmenen ensimmäisen sijalle, järjestyksessä; viides, kuudes, seitsemäs ja yhdeksäs sija. Kilpailumenestykset eivät kuitenkaan olleet ainoa asia, joka jätti jälkensä, vaan erehtymätön kuonolinja teki autosta kuuluisan kaikkialla maailmassa.

fiat

fiat

fiat

fiat

1948

Vuonna 1948 yritys esitteli 500 B "Giardiniera", joka on yksi ensimmäisistä suuressa mittakaavassa rakennetuista farmarivaunuista. Siinä oli ainutlaatuisia ja ylellisiä saarista ja masoniitista valmistettuja sivuliuskoja. Termi "Giardiniera" sai inspiraationsa niiden kärryjen nimestä, joita puutarhurit käyttivät tavaroitaan kuljettaessaan. Vaikka se oli ollut tuotannossa vasta hieman yli vuoden, sitä oli valmistettu jo yli 21 000 mallia.

fiat

fiat

1951

Puhtaasti maataloudessa käytetty Fiat Campagnola oli laajamittainen tuotantolinja, joka alkoi vuonna 1951. Se oli varustettu teräsrungolla pitkittäis- ja poikittaisosilla. Se oli aikansa innovatiivinen auto ja kirjoitti yhden tärkeimmistä sivuista. sodanjälkeisessä autohistoriassa Afrikan ylittäminen etelästä pohjoiseen 11 päivässä ja 4 tunnissa.

fiat

fiat

1952

Vuonna 1952 uuden Fiat 8V:n imago elvytettiin urheilullisemmalla vetovoimalla. Itsenäisellä jousituksella ja lasikuitukorilla varustetussa autossa oli täysin italialainen sielu. Fiat 8V:ssä oli ainutlaatuinen ja tyylikäs muotoilu, ja se luotiin ikonisten hahmojen, kuten Ghian, Bertonen, Zagaton, Vignalen ja Farinan, teknisellä panoksella. Auto antoi myös Amerikalle nyökkäyksen kahdeksansylinterisen V-muotoisen arkkitehtuurinsa ansiosta.

fiat

fiat

fiat

fiat

1953

Uusi auto on syntynyt. Vuonna 1953 markkinoille tulleille 1100/103 Type A- ja Type B -malleille oli tunnusomaista moderni 4-ovinen rakenne, kolmilaatikkoinen rakenne ja kantava runko. Samana vuonna Fiat 1100 E suoritti ensimmäisen yhden kuljettajan maailmankiertueensa.

fiat

fiat

1955

Amerikkalaistyylinen 2-ovinen, 2-paikkainen Spider, joka on myös luotu vastaamaan yksityisten kilpailuun osallistujien tarpeisiin, Fiat 1100 TV Trasformabile lanseerattiin vuonna 1955, jotta se olisi erinomainen suorituskyky, nopeus ja tarkkuus tervehtimään ohjaajia. Kaikki 571 valmistettua yksikköä varustettiin tehostetulla moottorilla ja itsenäisellä jousituksella etuosassa stabilointitankolla.

fiat

fiat

fiat

fiat

1956

Fiat 600 Multipla on syntynyt, ja se on ensimmäinen MPV koskaan valmistettu. Kevyt, nopea auto erittäin hienostuneilla linjoilla, siitä tuli nopeasti suuri menestys. Tämä yksinkertainen perheauto teki toiminnallisuudesta vahvuutensa, sillä se mahdollistaa 4–6 henkilön kuljettamisen tai muuntamisen kaksipaikkaiseksi taksiversioksi.

fiat

fiat

fiat

fiat

1957

Uusi 500 oli evoluutio vallankumouksellisesta 500 Topolinosta, joka on suunniteltu vastaamaan tarpeeseen hankkia auto, joka on sekä taloudellinen että käytännöllinen. Uusi 500 oli auto, joka otti vastaan teknologisen haasteen pienentää jokaisen komponentin kokoa säilyttäen silti nuoren, ajattoman ja ikonisen hengen.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1966

Fiat 124 oli nyt saatavana myös perheversiona, ja Pininfarinan Sport Spider on julkaistu. Dino Spider teki myös debyyttinsä, mutta uutiset eivät pysähtyneet siihen: Fiat allekirjoittaisi sitten sopimuksen Neuvostoliiton kanssa Togliattigradin, pienen Volga-joen varrella olevan kaupungin rakentamisesta, joka muutetaan todelliseksi autonvalmistuskaupungiksi.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1967

Tuotanto alkoi Rivallan tehtaalla, kun 850 Coupé ja 124 Spider julkaistiin. Fiat otti yhden tärkeimmistä askeleistaan tuotannon ja sovellettavien teknologioiden alalla Robogaten käyttöönoton myötä. Robogate on automatisoitu tuotantolaitos, jossa yhdistettiin erilaisia teknologioita, ja synnytti ikonisia malleja, kuten Ritmo, Uno ja Tipo.

fiat

fiat

fiat

1968

Suurkaupunkien kaupunkiliikenteen ajoneuvoksi suunniteltu uusi Fiat 850 City Taxi vuodelta 1968 suunniteltiin muodolliseen ja toimivaan ulkonäköön. Autossa oli tilava sisätila ja pienemmät ulkomitat helpon käsittelyn varmistamiseksi. Oman radiolähetin-vastaanottimen myötä auton tekniset varusteet olivat siihen aikaan todella merkittävät.

fiat

1971

850:n perillinen Fiat 127 edusti todellista vallankumousta autoteollisuudessa poikittaissuuntaisen etumoottorinsa, McPherson-jousituksen edessä ja toisiinsa yhdistettyjen takana. Enemmän tilaa, enemmän mukavuutta ja parannetun vakauden, jarrutuksen ja tienpitokyvyn ansiosta lisää turvallisuutta. Ikoninen auto kaikille 1970-luvulla asuneille.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1972

Fiat 126:n tuotannon aloitus. Tämä malli oli Fiat Nuova 500:n evoluutio, mutta esitteli täysin uudelleen suunnitellun 4-paikkaisen rungon, 594 cc:n moottorin, joka paransi huomattavasti suorituskykyä, ja synkronisoidun vaihteiston käyttöönoton.

fiat

fiat

1978

Futuristisesta muotoilustaan helposti tunnistettava Fiat Ritmo, joka tunnettiin Isossa-Britanniassa Stradana, oli yksi menestyneimmistä Fiat-malleista, joita on koskaan valmistettu. Saatavana sekä 3- että 5-ovisena perhekokoisena viistoperänä, sen kulmikkaat linjat varmistavat, että Ritmo oli erottuva nähtävyys Euroopan teillä.

fiat

fiat

1980

Ikoninen Panda julkaistaan kahdessa versiossa: 30, jossa on 126-moottorin kehitys, ja 45, jossa on 127-moottori. Fiat Panda 30:stä tuli pian yksi Italian rakastetuimmista kaupunkiautoista, joka tunnetaan ennen kaikkea kestävyydestään ja toimivuudestaan.

fiat

fiat

fiat

1983

Punton edeltäjä Fiat Uno esiteltiin Cape Canaveralissa. Vallankumous pienten autojen maailmassa, se oli valtava ja välitön menestys, voitti Vuoden Auton tittelin vuonna 1984, ja se ilmensi ikuisesti ajatusta suositusta autosta, joka sopii kaikille.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1988

Syntyi 5-paikkainen, kaksilaatikkoinen Fiat Tipo, joka on tehty ottamaan kaiken irti sisätilastaan. Innovatiivisen projektin tulos, Tipo kehitettiin korkean suorituskyvyn, mukavuuden ja turvallisuuden saavuttamiseksi, ja se ilmensi täysin innovaation konseptia kypsällä ilmeellä.

fiat

fiat

fiat

fiat

1990

Panda Elettra, Pandan päästötön versio, teki debyyttinsä. 750 Firen perusteella se pystyi kulkemaan jopa 100 km ja maksiminopeus 70 km tunnissa. Elettra oli varustettu pienellä polttimella, joka saattoi käynnistää lämmityksen, mikä säästää akun käyttöikää, kun taas vaihteisto luotti nelinopeuksiseen vaihteistoon.

fiat

1993

Uusi Fiat Punto ja Punto Cabrio syntyvät. Vuonna 1993 Frankfurtin autonäyttelyssä esitelty Fiat Punto oli huippuluokan hyötyajoneuvo ja myös yksi Fiatin suurimmista menestyksistä. Punto Cabrio, avoautoversio tästä suuresta italialaisesta klassikosta, erottui myös 60 hv tai 88 hv:n bensiinimoottoristaan.

fiat

fiat

fiat

fiat

1994

Tänä vuonna syntyi 1,8-moottorinen Fiat Barchetta, jonka on suunnitellut Andreas Zapatinas, joka sai ainutlaatuisen idean konepellistä alkavasta ja matkustamoon tunkeutuvasta linjasta. Auto oli huomattava menestys, esitellen itsensä taloudellisena mutta luotettavana Spiderina.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2007

Uusi Fiat 500 julkistetaan. Tämä nelipyöräinen kuvake on palannut tielle täysin uudessa versiossa. Sen kompakteihin mittoihin lisätty uusi mukavuustaso, uuden 500:n oli tarkoitus jättää jälkensä.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2012

Fiat 500L esitellään ensimmäistä kertaa. Tyylilliseltä kannalta se muistutti kahta erillistä mutta tunnistettavaa suunnittelufilosofiaa, jotka esitettiin fuusiona vuoden 1957 Fiat 500:n ja vuoden 1956 Fiat Multiplan välillä. Myös tilava matkustamo sai lisää monipuolisuutta liukuvan istuimen ansiosta.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2014

Fiat 500X esitellään kaupunkimaastoautona, jolla on vahva yhteys tyyliin. Samana vuonna kaksi autokonsernia Fiat ja Chrysler yhdistyvät, ja syntyi FCA: Fiat Chrysler Automobiles.

fiat

fiat

fiat

fiat

2019

Fiat juhlii ensimmäistä 120 vuottaan erikoisautosarjalla: New 500 Family 120.. Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä esitelty sarja on valmis juhliin kaksivärisellä Tuxedo-viimeistelyllään ja ainutlaatuisella yhteistyöllä Apple Musicin kanssa.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat